fbpx

טורבינות הרוח

אנרגית רוח היא האנרגיה הקינטית (אנרגית תנועה) האצורה ברוח. בטורבינת הרוח ממירים אנרגיה קינטית לאנרגיה חשמלית.

הרוח נוצרת בעולם כתוצאה מחימום האטמוספירה ע"י השמש. אזורים שונים בכדור הארץ מתחממים בקצב שונה, והפרשי הטמפרטורות שנוצרים באטמוספירה גורמים לאוויר לנוע ממקום למקום.

בני האדם למדו לרתום לשימושם את אנרגית הרוח כבר לפני אלפי שנים – הם השיטו ספינות מפרש כבדות בים, טחנו קמח ושאבו מים באמצעות טחנות רוח. בראשית המאה ה 20 נבנו טורבינות רוח רבות לייצור חשמל, אולם עם התפתחות ייצור החשמל באמצעות דלקי מחצבים פחת מאוד השימוש בטורבינות רוח כמקור לחשמל.

החל מאמצע שנות ה 70 של המאה ה 20, החלו להיבנות טורבינות רוח בעיקר בארה"ב ובאירופה ובהמשך בכל רחבי העולם, החלו לבנות טורבינות רוח גם בתוך הים (Offshore), הטכנולוגיה השתפרה מאוד, גודל הטורבינות וההספק שלהן גדל וכיום (2023) כ 8% מהחשמל בעולם מופק מטורבינות רוח.

בישראל, בראשית ימי המדינה, נעשו פעולות ניסיוניות לקידום אנרגיית רוח, אולם הן לא התפתחו. בשנות ה 80 נבנו כמה טורבינות רוח נסיוניות ומסחריות, אחת מהן בקיבוץ מעלה גלבוע. בתחילת שנות ה 90 נבנתה חווה של 10 טורבינות רוח של 600 קילו וואט כל אחת בהר בני רסן, צפונית ליישוב אלוני הבשן שברמת הגולן.

חוות הרוח המודרנית הראשונה בישראל הוקמה בשנת 2015 ע"י חברת אפקון החזקות. החווה כוללת שני אתרים, האחד בסמוך לקיבוץ מעלה גלבוע ובו 14 טורבינות רוח, והשני ברכס רמת סירין ובו 11 טורבינות רוח נוספות. גובה עמוד הטורבינה בחוות הללו הוא 44 מטר, והספק בחשמל בחוות כולן הוא 22Mw.

בשנים האחרונות הוקמו חוות חדשות של טורבינות רוח במזרח רמת הגולן. הטורבינות החדשות גדולות יותר ומייצרות חשמל רב יותר. בעמק הבכא 30 טורבינות בגובה 85 מטר ובהספק של 109 מגה וואט, ובחוות רוח בראשית הסמוכה לתל פארס שהחלה לפעול בשנת 2023, יש 39 טורבינות רוח בגובה 95 מטרים ובהספק של 207 מגה וואט. מספר תוכניות נוספות נמצאות בשלבים שונים של של קידום.

לשילוב אנרגיית הרוח במשק החשמל בישראל יש תועלות רבות – טורבינות רוח תופסות מעט קרקע ביחס לכמות החשמל שהן מייצרות, שעות העבודה שלהן ארוכות בכ 50% יותר מאשר שעות העבודה של פאנלים המפיקים חשמל מאור השמש והגיוון של אמצעי הייצור תורם לאספקת חשמל רצופה יותר ויציבה. לכן ייעדי המדינה הם לייצר כ 5% מהחשמל בישראל מאנרגיית רוח. אולם לטורבינות רוח, כמו לכל טכנולוגיה, יש גם חסרונות. הן בולטות בנוף, יוצרות רעש ועשויות לפגוע בציפורים. לפיכך חובה לבחון היטב את ההשלכות השליליות הצפויות מהקמה של כל פרוייקט ופרוייקט, לחפש פתרונות מקומיים אפשריים לבעיות הצפויות, ולבנות את הפרוייקטים בזהירות הנדרשת.

בסיורים במרכז המבקרים חוות הרוח בגלבוע תוכלו להתרשם משני פרוייקטים בתחום הרוח: חוות הטורבינות הגדולות וחוות הטורבינות הקטנות. 14 הטורבינות הגדולות, בגובה 73 מ' בראש הלהבים, מייצרות כל אחת 850 קילו וואט חשמל, ומזרימות אותו לרשת החשמל הארצית. 8 הטורבינות הקטנות הן חלק מ "מיקרו גריד" שיש בקיבוץ מעלה גלבוע, המאפשר לו ליצר לעצמו ולנהל בעצמו את החשמל שהוא צורך.

 

 

 

הסיורים שלנו

טורבינות הרוח

עושים רוח

בין טורבינות רוח ענקיות ומאגרי מים האוגרים אנרגיה, ואל מול נוף עוצר נשימה של עמק המעיינות והרי הגלעד נכיר את עולם האנרגיה המתחדשת, נצפה בסרט על כוחה של הרוח ונתוודע לטכנולוגיות של טורבינות הרוח, האנרגיה הסולארית והאגירה השאובה. הסיור כולל תצפית מרהיבה על עמק המעיינות, סרט על כוחה של הרוח, סיור בשביל בין טורבינות רוח עצומות ממדים, ביקור בחלקת הדגמה של טכנולוגיה אגרו וולטאית המשלבת אנרגיה סולארית וגידולים חקלאיים, ותצפית אל פרוייקט האגירה השאובה.

משך הסיור – שעה ורבע

מספר תכנית בגפ״ן 51612

חוות הרוח בגלבוע

יש חדש תחת השמש – אנרגיות מתחדשות במעלה גלבוע

את הסיור נפתח בתצפית מרהיבה אל עמק המעיינות, נצפה בסרט על כוחה של הרוח, נסייר בין טורבינות רוח ענקיות, ננסה למצוא את השילוב הנכון לגידול חקלאות בצל פאנלים לייצור חשמל סולארי, נלמד למה שווה לבזבז חשמל על אגירת אנרגיה באגירה שאובה, נכיר את מתקן הביוגז לייצור אנרגיה מפרש חיות המשק ואת הפיילוט החדשני במעלה גלבוע לניהול רשת חשמל חכמה. הסיור הוא מבט מעמיק אל עולם האנרגיה המחדשת.

משך הסיור – שעתיים.

מספר תוכנית בגפ"ן 51612

אגירה שאובה - חוות הרוח בגלבוע

יום אנרגיה - פעילות מיוחדת לתלמידים

סיור ולימוד על אנרגיה ואנרגיה מתחדשת דרך מפגש עם מתקני האנרגיה השונים – רוח, סולארי, ביומסה, אגירה שאובה; חקר מונחה של הטכנולוגיות ודיון על הייתרונות והאתגרים שבשילוב אנרגיה מתחדשת במשק החשמל.

בסיכום היום במליאה ינסחו התלמידים עקרונות לקידום אנרגיה מתחדשת בישראל. הפעילות מתאימה מכיתה ו' ומעלה, ומותאמת לתוכנית הלימודים של כל גיל. בחט"ע מתאים במיוחד למגמות גאוגרפיה, לימודי א"י, איכות סביבה ופיזיקה.

משך הפעילות – 4 שעות.

מספר תוכנית בגפ"ן 51612

שיתוף

טופס יצירת קשר

רוצים לדעת עוד? מלאו את הפרטים בטופס ואנחנו ניצור איתכם קשר בהקדם!

אנרגיה מתחדשת

ליצירת קשר דברו איתנו
דילוג לתוכן