ההיסטוריה של הקיבוץ
קיבוץ מעלה גלבוע הוקם בכ"ט בנובמבר 1962 על הר הגלבוע, כהיאחזות נח"ל על הקו הירוק ולאחר מלחמת ששת הימים הוא אוזרח ע"י גרעינים של הקיבוץ הדתי. במשך שנים רבות התמודד הקיבוץ הקטן והמבודד שניצב על ההר עם תנאי אקלים קשים, רוחות עוצמתיות וריחוק מישובים אחרים. דרומית למעלה גלבוע נבנה בשנות ה 80 קיבוץ מירב, ודרומה לו נבנה ישוב חדש בשם מיטל, הסמוך למלכישוע, מרכז וותיק לגמילה מהתמכרויות.
בשנת 1993 הוקמה במקום ישיבת הקיבוץ הדתי ובסוף שנות ה-90 הקיבוץ הופרט. כיום גרות במעלה גלבוע 180 משפחות, בהן תושבים וחברי קיבוץ.
קיבוץ מעלה גלבוע שהתפרנס עד לפני כעשור מחקלאות בלבד, מתפרנס כיום משני תחומים עיקריים: חקלאות ואנרגיה מתחדשת. תחום החקלאות מבוסס על גידולי שדה ומטעים באזור עמק המעיינות, מערך "גזר בגלבוע" המשווק גזר ברחבי הארץ, רפת חלב ותרנגולי הודו. תושבי מעלה גלבוע מתפרנסים ממגוון תחומים כמו חינוך, בריאות, עבודה סוציאלית ומקצועות חופשיים רבים ומגוונים.
אנרגיה מתחדשת במעלה גלבוע
כבר בתחילת שנות ה-80 התחילו לחקור בקיבוץ את הנושא של אנרגיית הרוח, במטרה לנצל את הרוחות העזות הנושבות במרומי ההר להפקת חשמל. בשנת 1986 הוקמה במקום טורבינת הרוח הניסיונית הראשונה (המוצגת כיום במרכז המבקרים). בשנת 1996 חברת החשמל הקימה טורבינת רוח שנייה ובין השנים 2015-2016 הוקם הפרויקט הגדול של טורבינות הרוח אליו התווספו בין השנים 2021-2022 שמונה טורבינות רוח קטנות.
במשך השנים הקיבוץ הפך למוביל בתחום האנרגיה המתחדשת עם מגוון פרויקטים כולל:
- טורבינות רוח – המפיקות חשמל מהאנרגיה הקינטית של הרוח בשיטה ידידותית לסביבה.
- ביו גז.
- מתקן לאגירת אנרגיה באגירה שאובה.
- מתקנים לאגירת אנרגיה בסוללות.
- מערכות מתקדמות לניהול של רשת האנרגיה המתחדשת.
- פרויקטים בתחום האנרגיה הסולארית – הכוללים ייצור חשמל באמצעות פנלים סולאריים הממירים את אנרגיית השמש לחשמל. הפנלים ממוקמים על גגות מבני המשק ועל מצופים על פני בריכות הדגים בעמק המעיינות.
פרויקטים חדשים
בימים אלו נערך ניסוי "אגרו וולטאי" בהיקף נרחב, לשילוב חקלאות ואנרגיה סולארית. הניסוי כולל בניית פאנלים סולאריים מעל לגידולים חקלאיים בשטח של 150 דונם. במהלך הניסוי החדשני נבדקת השפעתן של טכנולוגיות סולאריות שונות על מגוון גידולים – ענבי מאכל, מנגו, ליצ'י וגידולי שדה נוספים. בנוסף, מתקיימים בקיבוץ פרויקטים חדשניים רבים בתחום האנרגיה המתחדשת, מטעם גופים ממשלתיים כמו המדען הראשי של משרד האנרגיה, גופים גדולים כמו קק"ל וחברות טכנולוגיות מובילות.
מרכז המבקרים בקיבוץ
מרכז המבקרים בקיבוץ הוקם על ידי משפחת שמלצר, לזכרו של שלמה שמלצר ז"ל, מיוזמי הקמת טורבינות הרוח.
במרכז המבקרים נערכים מגוון סיורים שמציגים את הפרויקטים השונים בתחום האנרגיה המתחדשת לחברות, תלמידים, קבוצות, אזרחים ותיקים ומשפחות, החל מסיורים קצרים וקלילים שנמשכים כשעה ורבע ועד לסיורים מעמיקים וממושכים יותר.